Login Form

Licznik odwiedzin

3773162
Dziś
Wczoraj
Ten tydzień
Zeszły tydzień
Ten miesiąc
Zeszły miesiąc
Wszystkie
556
1060
10734
3747186
26823
34285
3773162

Your IP: 91.234.217.183
Server Time: 2021-01-16 13:03:42

Jadłospis w naszym Przedszkolu

 

JADŁOSPIS

chef 1417239 640

PRZEDSZKOLE

Plac ks. Karola Kochaj 2

11-15.01.2021

11.01.2021-poniedziałek

ŚNIADANIE: pieczywo orkiszowe z kiełbasą dębicką, ogórek, herbata z cytryną,(1,6,7)

II ŚNIADANIE: sok malinowy naturalnie tłoczony,

OBIAD: żurek z grzankami czosnkowymi,

racuchy na maślance z jabłkami, otrębami i słonecznikiem, kompot wiśniowy,(1,3,6,7,9)

PODWIECZOREK: pieczywo białe z twarożkiem ziołowym i rzodkiewką, kawa, (1,7)



12.01.2021-wtorek

ŚNIADANIE: zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb żytni z masłem i miodem, herbatka z pokrzywy,(1,7)

II ŚNIADANIE: banan,

OBIAD: zupa jarzynowa z makaronem,

kotlet schabowy, ziemniaki, sałata z jogurtem greckim, kompot malinowy,(1,3,7,9)

PODWIECZOREK: kisiel pomarańczowy, talarki ryżowe,



13.01.2021-środa

ŚNIADANIE: chleb wieloziarnisty z masłem i pomidorem, parówki z szynki, keczup, herbata imbirowa,(1,6,7)

II ŚNIADANIE: mandarynka,

OBIAD: zupa ogórkowa z ziemniakami,

pieczeń wieprzowa, kasza jęczmienna, fasolka szparagowa gotowana z groszkiem zielonym, kompot wieloowocowy,(1,7,9)

PODWIECZOREK: ciastko owsiane z żurawiną, kakao,(1,7)



14.01.2021-czwartek

ŚNIADANIE: bułka kajzerka z humusem naturalnym, ogórek kiszony, herbata z mlekiem,(1,7)

II ŚNIADANIE: jabłko,

OBIAD: zupa cebulowo-porowa z groszkiem ptysiowym,

gulasz z indyka, ryż naturalny, surówka z marchewki, kompot truskawkowy,(1,3,7,9)

PODWIECZOREK: pieczywo lekkie, ser twarogowy z bakaliami, herbata z lipy,(1,3,7)



15.01.2021-piątek

ŚNIADANIE: chleb graham z pastą jajeczną ze szczypiorkiem, kawa,

(1,3,7)

II ŚNIADANIE: gruszka,

OBIAD: zupa pomidorowa z tartym ciastem,

ryba gotowana na parze w sosie koperkowym ziemniaki,

surówka z kapusty pekińskiej, kompot porzeczkowy,(1,3,4,7,9)

PODWIECZOREK: chrupki kukurydziane plecione, maślanka owocowa,

sandwich 148023 640

PRZEDSZKOLE

ul. Akacjowa 8

 

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE: pieczywo mieszane(chleb wiejski, chleb orkiszowy) z masłem, pasta z białego sera, szczypiorek, rzodkiewka, kawa zbożowa(1,7)

DRUGIE ŚNIADANIE: jabłko

OBIAD: zupa grochowa z grzankami(1,9)

Ryż z musem truskawkowym, kompot wiśniowy(7)

PODWIECZOREK: kajzerka z masłem, szynka drobiowa, sałata, pomidor, herbata z melisy(1)



WTOREK

ŚNIADANIE: zupa mleczna z płatkami żytnimi(1,7)

Pieczywo mieszane( chleb wiejski, graham) z masłem, pasztet z kurczaka(wyrób własny)ogórek kiszony, papryka żółta, herbata pokrzywowa(1)

DRUGIE ŚNIADANIE: sok tłoczony morelowy

OBIAD: zupa porowa z grysikiem(1,9)

Kotlet mielony, ziemniaki, marchewka duszona, kompot śliwkowy(1)

PODWIECZOREK: sałatka owocowa z dodatkiem granatu, chrupki 
kukurydziane


ŚRODA

ŚNIADANIE: pieczywo mieszane ( chleb wiejski, wieloziarnisty)z masłem, parówki z szynki, szczypiorek, ketchup dla dzieci, bawarka(1,7)

DRUGIE ŚNIADANIE: clementynki

OBIAD: zupa pomidorowa z kaszą jaglaną(1,7,9)

Łazanki z mięsem drobiowym, kompot wieloowocowy(1)

PODWIECZOREK: budyń waniliowy z sokiem malinowym(1,7)



CZWARTEK

ŚNIADANIE: zupa mleczna z płatkami gryczanymi(1,7)

Pieczywo mieszane(chleb wiejski, chleb orkiszowy) z masłem, kiełbasa żywiecka, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata miętowa(1)

DRUGIE ŚNIADANIE: gruszka

OBIAD: krupnik(1,9)

Udziec z kurczaka duszony, ziemniaki, buraki, kompot jabłkowy

PODWIECZOREK: jogurt naturalny z dodatkiem amarantusa i syropem klonowym(7)



PIĄTEK

ŚNIADANIE: pieczywo mieszane(chleb wiejski, graham) z masłem, ser żółty, kiełki, papryka, kakao(1,7)

DRUGIE ŚNIADANIE: melon

OBIAD: kapuśniak z ziemniakami(9)

Filet z miruny na parze, sos szpinakowy kasza bulgur, sałata lodowa z pomidorami i koperkiem, kompot wiśniowy(1,3,4)

PODWIECZOREK: banan , sok tłoczony jabłkowo- marchewkowy

Jemy smacznie i zdrowo

 

W naszych przedszkolach jemy smaczne i zdrowe posiłki.

kuchnia

 Zdjecia potraw

 

Europejskie potrawy

potrawy europejskie

 Potrawy europejskie 3

 

Kolorowe kanapki według pomysłów dzieci -

Kanapki małych szefów kuchni -

czyli zdrowo się odżywiamy.


W trosce o zdrowe żywienie przedszkolaków wprowadzony został w naszym przedszkolu tzw. „szwedzki stół”.

Celem jest zachęcenie dzieci do własnoręcznego komponowania, a następnie spożywania wartościowych posiłków.

kanapki

 owoce

 Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Poniższe zestawienie przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji, do każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE:

1. Zboża zawierające gluten oraz produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne /arachidowe/ i produkty pochodne

6.Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy /migdały, laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, pistacje/

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne /musztarda, majonez, ketchup/

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.Dwutlenek siarki

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne


Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.


W naszym przedszkolu do przygotowywania potraw używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, kardamon, gałka muszkatołowa, jałowiec, imbir, kurkuma, goździki, ocet jabłkowy,



UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza . Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

15 08 2016 PiramidaIZZ dla dzieci i mlodziezy embeded 01

Źródło : http://mydietetycy.pl/nowa-piramida-zdrowego-zywienia-dla-dzieci-i-mlodziezy/


Personel kuchni naszej placówki posiada kwalifikacje oraz długoletnie doświadczenie w przygotowywaniu posiłków dla dzieci w wieku przedszkolnym.

Nasze posiłki są urozmaicone i zbilansowane, czyli zawierają wszystkie niezbędne składniki pokarmowe wpływające na prawidłowy rozwój dzieci o czym świadczą pozytywne opinie SANEPIDu dotyczące jakości podawanych dzieciom posiłków.

Cały personel naszej placówki w 2017 roku wziął udział w ogólnopolskim programie ZDROWO JEMY ZDROWO ROŚNIEMY wspierającym prawidłowe nawyki żywieniowe u małych dzieci.

W naszym przedszkolu nie używamy produktów wysoko przetworzonych, zawierających sztuczne barwniki i konserwanty.

 

Intendent zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie w razie takiej potrzeby.

SMACZNEGO NAPIS

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Akceptuję pliki cookie z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information