Login Form

Licznik odwiedzin

3662046
Dziś
Wczoraj
Ten tydzień
Zeszły tydzień
Ten miesiąc
Zeszły miesiąc
Wszystkie
452
1249
2466
3651695
21886
41409
3662046

Your IP: 91.234.217.183
Server Time: 2020-10-20 13:51:17

Jadłospis w naszym Przedszkolu

JADŁOSPIS

chef 1417239 640

 

PRZEDSZKOLE

Plac ks. Karola Kochaj 2

 

 19-23.10.2020

19.10.2020-poniedziałek

ŚNIADANIE: pieczywo orkiszowe z masłem, wędlina drobiowa, pomidor kawa zbożowa z mlekiem,(1,6,7)

II ŚNIADANIE: jabłko, sok marchewkowy,

OBIAD: zupa pomidorowa z ryżem,

kluski na parze z musem truskawkowym, kompot malinowy, (1,7,9)

PODWIECZOREK: bułka kajzerka z pasztetem drobiowym, ogórek kiszony, herbata z cytryną,(1,6,7)



20.10.2020-wtorek

ŚNIADANIE: zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb graham z masłem i serem, papryka, herbata rooibos(1,7)

II ŚNIADANIE: banan, sok porzeczkowy,

OBIAD: zupa szpinakowa z ziemniakami,

schab marynowany i duszony w ziołach, ryż, warzywa gotowane, kompot truskawkowy,(1,7,9)

PODWIECZOREK: maślanka z jagodami, chrupki kukurydziane,(1,7)



21.10.2020-środa

ŚNIADANIE: chleb wieloziarnisty z humusem z oliwkami, szczypiorek, kawa zbożowa z mlekiem,(1,6,7)

II ŚNIADANIE: gruszka, sok pomarańczowy,

OBIAD: krupnik,

kotlet drobiowy, ziemniaki, mizeria z jogurtem greckim, kompot wieloowocowy,(1,4,7,9)

PODWIECZOREK: pieczywo białe z masłem i serem twarogowym, rzodkiewka, herbata czerwona,(1,7)



22.10.2020-czwartek

ŚNIADANIE: chleb Sielski z masłem, parówki z szynki, musztarda miodowa, herbata z pokrzywy,(1,6,7,10)

II ŚNIADANIE: winogrona, sok wiśniowy,

OBIAD: zupa kalafiorowa z makaronem,

gulasz wołowy, kasza gryczana, buraki, kompot śliwkowy,(1,7,9)

PODWIECZOREK: budyń śmietankowy, herbatniki maślane,(1,3,7)



23.10.2020-piątek

ŚNIADANIE: kanapka z pastą jajeczną, rukola, herbata imbirowa,(1,4,7)

II ŚNIADANIE: kiwi, sok jabłkowy naturalnie tłoczony,

OBIAD: zupa grochowa z groszkiem ptysiowym,

paluszki rybne, ziemniaki, kapusta biała zasmażana, kompot porzeczkowy,(1,3,7,9)

PODWIECZOREK: rogal z masłem i miodem, kakao,(1,3,7)

sandwich 148023 640

PRZEDSZKOLE

ul. Akacjowa 8

 

JADŁOSPIS 19.10.2020-23.10.2020

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE: pieczywo mieszane( chleb wiejski, chleb graham)z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, papryka, kakao

DRUGIE ŚNIADANIE: gruszka

OBIAD: krem z dyni z groszkiem ptysiowym

Racuchy z jabłkami, kompot z czarnych porzeczek

PODWIECZOREK: kanapka z masłem, szynka drobiowa, sałata zielona, pomidor, herbata z imbirem



WTOREK

ŚNIADANIE: zupa mleczna z otrębami żytnimi

Pieczywo mieszane( chleb wiejski, chleb orkiszowy) z masłem, szynka dębicka, rzodkiewka, roszponka, herbata

DRUGIE ŚNIADANIE: winogrona

OBIAD: rosół z makaronem

Filet z kurczaka panierowany z dodatkiem sezamu, ziemniaki, mizeria, kompot truskawkowy

PODWIECZOREK: galaretka owocowa, biszkopty



ŚRODA

ŚNIADANIE: pieczywo mieszane( chleb wiejski, chleb wieloziarnisty) parówki z szynki, szczypiorek ,ketchup dla dzieci, kawa zbożowa

DRUGIE ŚNIADANIE: jabłko

OBIAD: zupa z soczewicy z ziemniakami

Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym, kompot agrestowy

PODWIECZOREK: budyń waniliowy z sokiem malinowym



              CZWARTEK

ŚNIADANIE: zupa mleczna z płatkami ryżowymi

Pieczywo mieszane( chleb wiejski, chleb graham) pasta z pieczonej papryki i batatów, ogórek zielony, kiełki, herbata 

DRUGIE ŚNIADANIE: melon

OBIAD: zupa porowa z grysikiem

Rolada gotowana, kasza gryczana, sałatka z ogórków kiszonych, marchewki i cebuli, kompot śliwkowy

PODWIECZOREK: kefir z wiśniami, ciasteczka z bezą i migdałami(wyrób własny)



PIĄTEK

ŚNADANIE: pieczywo mieszane( chleb wiejski, chleb graham) z masłem, pasta z sera białego i bazyli, pomidor, bawarka

DRUGIE ŚNIADANIE: jabłko

OBIAD: zupa koperkowa z tartym ciastem

Filet z miruny, ziemniaki, kapusta kiszona na ciepło, kompot agrestowy

PODWIECZIOREK: banan

 

Jemy smacznie i zdrowo

 

W naszych przedszkolach jemy smaczne i zdrowe posiłki.

kuchnia

 Zdjecia potraw

 

Europejskie potrawy

potrawy europejskie

 Potrawy europejskie 3

 

Kolorowe kanapki według pomysłów dzieci -

Kanapki małych szefów kuchni -

czyli zdrowo się odżywiamy.


W trosce o zdrowe żywienie przedszkolaków wprowadzony został w naszym przedszkolu tzw. „szwedzki stół”.

Celem jest zachęcenie dzieci do własnoręcznego komponowania, a następnie spożywania wartościowych posiłków.

kanapki

 owoce

 Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Poniższe zestawienie przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji, do każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE:

1. Zboża zawierające gluten oraz produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne /arachidowe/ i produkty pochodne

6.Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy /migdały, laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, pistacje/

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne /musztarda, majonez, ketchup/

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.Dwutlenek siarki

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne


Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.


W naszym przedszkolu do przygotowywania potraw używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, kardamon, gałka muszkatołowa, jałowiec, imbir, kurkuma, goździki, ocet jabłkowy,



UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza . Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

15 08 2016 PiramidaIZZ dla dzieci i mlodziezy embeded 01

Źródło : http://mydietetycy.pl/nowa-piramida-zdrowego-zywienia-dla-dzieci-i-mlodziezy/


Personel kuchni naszej placówki posiada kwalifikacje oraz długoletnie doświadczenie w przygotowywaniu posiłków dla dzieci w wieku przedszkolnym.

Nasze posiłki są urozmaicone i zbilansowane, czyli zawierają wszystkie niezbędne składniki pokarmowe wpływające na prawidłowy rozwój dzieci o czym świadczą pozytywne opinie SANEPIDu dotyczące jakości podawanych dzieciom posiłków.

Cały personel naszej placówki w 2017 roku wziął udział w ogólnopolskim programie ZDROWO JEMY ZDROWO ROŚNIEMY wspierającym prawidłowe nawyki żywieniowe u małych dzieci.

W naszym przedszkolu nie używamy produktów wysoko przetworzonych, zawierających sztuczne barwniki i konserwanty.

 

Intendent zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie w razie takiej potrzeby.

SMACZNEGO NAPIS

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Akceptuję pliki cookie z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information