Login Form

Licznik odwiedzin

3880120
Dziś
Wczoraj
Ten tydzień
Zeszły tydzień
Ten miesiąc
Zeszły miesiąc
Wszystkie
48
939
3867
3867641
15399
43819
3880120

Your IP: 91.234.217.183
Server Time: 2021-04-14 00:53:47

Jadłospis w naszym Przedszkolu

JADŁOSPIS

chef 1417239 640

PRZEDSZKOLE

Plac ks. Karola Kochaj 2
 

 sandwich 148023 640

PRZEDSZKOLE

ul. Akacjowa 8

Jemy smacznie i zdrowo

 

W naszych przedszkolach jemy smaczne i zdrowe posiłki.

kuchnia

 Zdjecia potraw

 

Europejskie potrawy

potrawy europejskie

 Potrawy europejskie 3

 

Kolorowe kanapki według pomysłów dzieci -

Kanapki małych szefów kuchni -

czyli zdrowo się odżywiamy.


W trosce o zdrowe żywienie przedszkolaków wprowadzony został w naszym przedszkolu tzw. „szwedzki stół”.

Celem jest zachęcenie dzieci do własnoręcznego komponowania, a następnie spożywania wartościowych posiłków.

kanapki

 owoce

 Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Poniższe zestawienie przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji, do każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE:

1. Zboża zawierające gluten oraz produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne /arachidowe/ i produkty pochodne

6.Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy /migdały, laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, pistacje/

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne /musztarda, majonez, ketchup/

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.Dwutlenek siarki

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne


Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.


W naszym przedszkolu do przygotowywania potraw używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, kardamon, gałka muszkatołowa, jałowiec, imbir, kurkuma, goździki, ocet jabłkowy,



UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza . Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

15 08 2016 PiramidaIZZ dla dzieci i mlodziezy embeded 01

Źródło : http://mydietetycy.pl/nowa-piramida-zdrowego-zywienia-dla-dzieci-i-mlodziezy/


Personel kuchni naszej placówki posiada kwalifikacje oraz długoletnie doświadczenie w przygotowywaniu posiłków dla dzieci w wieku przedszkolnym.

Nasze posiłki są urozmaicone i zbilansowane, czyli zawierają wszystkie niezbędne składniki pokarmowe wpływające na prawidłowy rozwój dzieci o czym świadczą pozytywne opinie SANEPIDu dotyczące jakości podawanych dzieciom posiłków.

Cały personel naszej placówki w 2017 roku wziął udział w ogólnopolskim programie ZDROWO JEMY ZDROWO ROŚNIEMY wspierającym prawidłowe nawyki żywieniowe u małych dzieci.

W naszym przedszkolu nie używamy produktów wysoko przetworzonych, zawierających sztuczne barwniki i konserwanty.

 

Intendent zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie w razie takiej potrzeby.

SMACZNEGO NAPIS

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Akceptuję pliki cookie z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information