Login Form

Licznik odwiedzin

2987079
Dziś
Wczoraj
Ten tydzień
Zeszły tydzień
Ten miesiąc
Zeszły miesiąc
Wszystkie
1930
2981
20210
2956355
40325
99360
2987079

Your IP: 91.234.217.183
Server Time: 2020-01-18 16:15:18

 

 JADŁOSPIS NAPIS

 

JADŁOSPIS - Przedszkole pl.ks.Karola Kochaja 

20-24.01.2020

20.01.2020-poniedziałek

ŚNIADANIE: zupa mleczna z płatkami ryżowymi, pieczywo białe z masłem i czekodżemem, herbata rooibos,(1,7)

II ŚNIADANIE: pomarańcza, sok jabłkowy naturalnie tłoczony,

OBIAD: zupa z soczewicy z ziemniakami,

spaghetti z mięsem w sosie bolońskim, kompot wieloowocowy,(1,6,9)

PODWIECZOREK: pieczywo orkiszowe z masłem, szynka wiejska, sałata, herbata z cytryną,(1,6,7)


21.01.2020-wtorek

ŚNIADANIE: chleb graham z pasztetem drobiowym ze szczypiorkiem, kawa zbożowa z mlekiem,(1,6,7)

II ŚNIADANIE: banan, sok brzoskwiniowy,

OBIAD: zupa kalafiorowa z ryżem,

pieczeń wieprzowa w ciemnym sosie, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot malinowy,(1,7,9)

PODWIECZOREK: ciastko biszkoptowe, budyń waniliowy,(1,3,7)


22.01.2020-środa

ŚNIADANIE: chałka z serem twarogowym, kakao,(1,7)

II ŚNIADANIE: gruszka, sok multivitaminowy,

OBIAD: zupa z pomidorów z makaronem,

kotlet drobiowy, ziemniaki, buraki, kompot porzeczkowy,(1,3,7,9,11)

PODWIECZOREK: bułka kajzerka z szynką włoską, papryka, herbatka miętowa,

(1,6,7)


23.01.2020-czwartek

ŚNIADANIE: chleb sielski z masłem, pomidor, kiełbaski drobiowe, keczup, herbata imbirowa,(1,6,7)

II ŚNIADANIE: pomarańcza, sok wiśniowy,

OBIAD: barszcz biały z grzankami czosnkowymi,

indyk pieczony w sosie słodko-kwaśnym ryż, sałatka z czerwonej kapusty, kompot wiśniowy,(1,7,9)

PODWIECZOREK: pieczywo białe z masą kajmakową, mleko,(1,3,7)


24.01.2020-piątek

ŚNIADANIE: chleb z masłem i pastą z tuńczyka, ogórek kiszony, herbata z sokiem z aceroli,(1,3,4,7)

II ŚNIADANIE: jabłko, sok ananasowy,

OBIAD: zupa koperkowa z ziemniakami,

kasza bulgur z duszoną wołowiną marynowaną w ziołach z gotowanymi warzywami, kompot śliwkowy,(1,7,9)

PODWIECZOREK: chrupki kukurydziane, kefir z truskawkami i melonem,(7)



WODA MINERALNA DOSTĘPNA DLA DZIECI BEZ OGRANICZEŃ.

 chef 1417239 640


JADŁOSPIS - Przedszkole ul. Akacjowa

JADŁOSPIS 20.01.20-24.01.20

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE: pieczywo mieszane z masłem , ser żółty , papryka ,ogórek zielony , kakao(1,7)

DRUGIE ŚNIADANIE: jabłko

OBIAD: zupa szpinakowa z ziemniakami (7,9)

Pierogi leniwe z masłem , cukrem , kompot wieloowocowy(1,7,3)

PODWIECZOREK: kanapka z masłem , szynką dębicką ,sałata, pomidor, herbata pokrzywowa(1)



WTOREK

ŚNIADANIE: zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi(1,7)

Pieczywo mieszane z masłem , kiełbasa żywiecka , rzodkiewka ,papryka żółta, herbata z dzikiej róży(1)

DRUGIE ŚNIADANIE : sok tłoczony jabłkowo – miętowy

OBIAD: zupa jarzynowa z kaszą jaglaną(7,9)

Kotlet mielony , ziemniaki , buraki , kompot porzeczkowy(1,3)

PODWIECZOREK: koktajl z maślanki z owocami (wyrób własny) krążki ryżowe(1,7)



ŚRODA

PONIEDZIAŁEK: pieczywo mieszane z masłem , parówki z szynki , szczypiorek , ketchup , bawarka(1,7,10)

DRUGIE ŚNIADANIE: mandarynki

OBIAD: zupa grysikowa(1,9)

Makaron z sosem mięsno- pomidorowym , kompot agrestowy(1)

PODWIECZOREK: babka cytrynowa (wyrób własny) herbata malinowa(1,3,7)



CZWARTEK

ŚNIADANIE: zupa mleczna z płatkami owsianymi (1,7)

Pieczywo mieszane z masłem , pasztet z kurczaka (wyrób własny) pomidor , kiełki, herbata rumiankowa(1,10)

DRUGIE ŚNIADANIE: gruszka

OBIAD: zupa ogórkowa z ryżem (1,7,9)

Pieczeń z indyka w sosie własnym, kasza bulgur , surówka z kapusty pekińskiej ,kompot truskawkowy (1)

PODWIECZOREK: sałatka owocowa , chrupki jaglane


PIĄTEK

ŚNIADANIE: pieczywo mieszane z masłem , humus (wyrób własny) ogórek kiszony , papryka , kawa zbożowa (1,7)

DRUGIE ŚNIADANIE: winogrona

OBIAD: zupa kalafiorowa z tartym ciastem (1,3,7,9)

Filet z miruny , ziemniaki , surówka z marchwi z chrzanem kompot wieloowocowy(3,4)

PODWIECZOREK: jabłko , herbatniki , herbata lawendowa(1)

W naszych przedszkolach jemy smaczne i zdrowe posiłki.

kuchnia

 Zdjecia potraw

Kolorowe kanapki według pomysłów dzieci -

Kanapki małych szefów kuchni -

czyli zdrowo się odżywiamy.


W trosce o zdrowe żywienie przedszkolaków wprowadzony został w naszym przedszkolu tzw. „szwedzki stół”.

Celem jest zachęcenie dzieci do własnoręcznego komponowania, a następnie spożywania wartościowych posiłków.

kanapki

 owoce

 Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Poniższe zestawienie przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji, do każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE:

1. Zboża zawierające gluten oraz produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne /arachidowe/ i produkty pochodne

6.Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy /migdały, laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, pistacje/

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne /musztarda, majonez, ketchup/

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.Dwutlenek siarki

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne


Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.


W naszym przedszkolu do przygotowywania potraw używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, kardamon, gałka muszkatołowa, jałowiec, imbir, kurkuma, goździki, ocet jabłkowy,



UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza . Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

15 08 2016 PiramidaIZZ dla dzieci i mlodziezy embeded 01

Źródło : http://mydietetycy.pl/nowa-piramida-zdrowego-zywienia-dla-dzieci-i-mlodziezy/


Personel kuchni naszej placówki posiada kwalifikacje oraz długoletnie doświadczenie w przygotowywaniu posiłków dla dzieci w wieku przedszkolnym.

Nasze posiłki są urozmaicone i zbilansowane, czyli zawierają wszystkie niezbędne składniki pokarmowe wpływające na prawidłowy rozwój dzieci o czym świadczą pozytywne opinie SANEPIDu dotyczące jakości podawanych dzieciom posiłków.

Cały personel naszej placówki w 2017 roku wziął udział w ogólnopolskim programie ZDROWO JEMY ZDROWO ROŚNIEMY wspierającym prawidłowe nawyki żywieniowe u małych dzieci.

W naszym przedszkolu nie używamy produktów wysoko przetworzonych, zawierających sztuczne barwniki i konserwanty.

 

Intendent zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie w razie takiej potrzeby.

SMACZNEGO NAPIS

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Akceptuję pliki cookie z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information